welke conflicten op de werkvloer zijn bemiddelbaar?
Als bemiddelaar wordt ik ingezet voor diverse soorten conflicten op de werkvloer. Bij deze een aantal voorbeelden ter inspiratie:
Conflicten tussen werknemers: onder andere misverstanden, botsende persoonlijkheden of verschillende werkstijlen, miscommunicatie, onuitgesproken frustraties,...
Conflicten tussen leidinggevenden en werknemers: bijvoorbeeld een gebrek aan vertrouwen, meningsverschillen over prestaties, werkomstandigheden,….
Team- en afdelings conflicten: issues omtrent rolverdeling, concurrentie, culturele verschillen,...
Arbeidsvoorwaarden en contractuele conflicten: geschillen over salaris, frustraties met betrekking tot secundaire arbeidsvoorwaarden, contract interpretatie, ...
Discriminatie, intimidatie of pesten, klachten over veiligheid,...
Organisatieveranderingen: geschillen als gevolg van een herstructurering, veranderingen in beleid, fusies of overnames, ….
Conflicten met externe partijen: geschillen met leveranciers of klanten, partners of aandeelhouders…
Gedurende een vrijblijvend intake gesprek kan afgetoetst worden of bemiddeling in casu de juiste trajectkeuze is . Dit hangt immers af van een aantal factoren: Is er een belang om snel tot een overeenkomst te komen? Hoe belangrijk is de relatie tussen de conflictpartijen op korte en langere termijn? Welke kost is verantwoord om het desbetreffende conflict op te lossen? Is er risico op reputatieschade? …
Belangrijk is dat de betrokken partijen het probleem willen oplossen en bereid zijn actief mee te werken. Enkel op die manier kan de bemiddeling daadwerkelijk slagen.