waarom kiezen voor bemiddeling?
Spanningen en wrijvingen op het werk zijn inherent aan samenwerken. Als deze echter uitmonden in onderhuidse (koude) of escalerende (warme) conflicten ontstaan verzuurde relaties.
Dergelijke conflicten managen is nooit makkelijk, maar helaas wel noodzakelijk. Al te vaak zag ik escalerende conflicten een effect hebben op de productiviteit en het welzijn van werknemers. En bijgevolg ook onvermijdelijk op de gezondheid van het bedrijf, zowel sociaal als economisch. Conflicten op de werkvloer kunnen leiden tot stress, verzuim en verminderde productiviteit.
Als leidinggevende in een bedrijf is het niet altijd evident een goed zicht te hebben op wat er nu juist speelt. Bovendien is de leidinggevende vaak, al dan niet bewust, betrokken partij. Daardoor kan het moeilijk zijn een geschil intern uit te praten en/of op te lossen.
Vaak wordt er hulp geboden door de personeelsafdeling, een preventieadviseur of wordt een coach ingeschakeld.
Ondanks het feit dat ik ervaar dat het aanstellen van een externe bemiddelaar niet altijd top of mind is binnen bedrijven, is dit in bepaalde gevallen zeker wel de meest aangewezen manier om een conflict op te lossen.
enkele voordelen
Uiteraard is elke situatie en ieders motivatie anders, maar uit ontvangen feedback kan ik de volgende voordelen benoemen:
Bemiddeling bespaart tijd en geld. Het oplossen van conflicten via bemiddeling is vaak sneller en goedkoper dan juridische procedures of langdurige interne conflicten.
Een bemiddelingstraject biedt de mogelijkheid op maat oplossingen te creëren die voor alle partijen acceptabel zijn en rekening houden met de specifieke dynamiek en context van een conflict. Dit in tegenstelling tot standaard oplossingen of strikt juridische uitspraken.
Uniek is het creëren van een veilige omgeving waarin alle partijen open en eerlijk kunnen communiceren. Dit bevordert begrip en samenwerking, wat essentieel is voor een goede en duurzame werkrelatie.
Wanneer werknemers merken dat hun zorgen serieus worden genomen en dat er een eerlijke aanpak is om conflicten te behandelen, versterkt dit het vertrouwen in de organisatie, zorgt voor een positieve werkcultuur en verhoogt dit de productiviteit.
Ik beschouw bemiddeling dus als een proactieve aanpak om conflicten om te buigen naar kansen voor groei en verbetering. Dit maakt het niet alleen interessant, maar ook essentieel voor moderne organisaties die willen groeien.